[O1] samodzielne wyciszenie wnętrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wklicki
    Classic
    • 2010
    • 28

arkan, m.in. jestem ciekawy od kiedy Denon Marantz produkuja glosniki, tym bardziej samochodowe :diabelski_usmiech
    Aktualnie: OCTAVIA I 1.8T 20V 150km AGU
    Było: FABIA I 1.4 MPI + LPG
    OCTAVIA 1.9 TDI 90km

• romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

Witam,

Po kolejnej jeździe autostradą z prędkością >150 km/h postanowiłem spróbować poprawić wyciszenie wnętrza. Tym bardziej, że za rok wybieram się na wakacje tam, gdzie prawie cały czas jedzie się autostradą, a hałas w O1 (1.6 BFQ) przy prędkości powyżej 130 km/h jest nie do zniesienia.

No tak - tyle teorii, ale co z praktyką? Raz wygłuszałem drzwi w Lanosie przyklejając po prostu matę do wnętrza drzwi - pomogło - mniej przenosiły drgania i zdecydowanie lepiej brzmiały przy zamykaniu.

I teraz - gdzie wyciszać, żeby efekt był najlepszy? Zakładam wyciszaniem matami bitumicznymi, chyba, że ktoś zna lepszy środek.

Chcę wyciszyć:

1) Maskę
    2) drzwi przednie i tylne
    3) nadkola przednie

i teraz nie wiem, czy jest sens ściągać wszystko na całej długości podłogi i właśnie wyciszyć całą podłogę, czy też nie ma to sensu.

Czy ktokolwiek przerabiał ten temat? Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem. Wszystkie rady mile widziane.

Komentarz

• scr008
      Ambiente
      • 2009
      • 191

Ja mam wygłuszone przednie drzwi matami car-audio po stronie wewnętrznej i zewnętrznej (stp) i cały dach matą bitumiczną (taka zielona). Jest lepiej, znacznie ciszej. Przy większych prędkościach (150-170) da się spokojnie rozmawiać. Zdecydowanie mniej słychać szum powietrza i opony, silnik niestety tak samo jak wcześniej.
      Teraz czas na bagażnik, bo z tyłu przy jeździe na nierównościach odgłosy są jak w żuku

Idealnie byłoby jeszcze do tego wyciszyć podłogę, ale to za dużo roboty jak dla mnie.
      Virus injected!

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• romman
          Ambiente
          • 2009
          • 201

Nexus6,

:shock:

robi wrażenie - nic to - jak się zrobi ciepło to sprawdzę na ile skomplikowany będzie demontaż tapicerki z podłogi. Domyślam się, że masz cicho jak w lexusie :wink:

Komentarz

• rss
            L&K
            • 2009
            • 1098

bedac na wakacjach spotkalem goscia ktory kupil O1 ktorz ktos wygluszyl (podobno calkowicie). wszystko fajnie, ciszej - tylko woda nie ma jak splywac i ma permanentnie mokre dywaniki w srodku, czasem nawet wode (!).
            maly 'wtrynt' zeby takie wygluszenie robic z glowa, a jeszcze lepiej zasiegnac rady tych co juz to robili .... (vide watek podany przez Nexusa)
            kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• zgoda150
              Drive
              • 2008
              • 67

Zastanawiam się nad wyciszeniem tyłu samochodu, bo jednak pasażerowie z tyłu mają najgorzej :wink: Chcę to zrobić jak najtaniej więc zwróciłem uwagę na maty APP. które miejsca obkleić aby był dobry efekt?

Komentarz

Pracuję...