arkan, m.in. jestem ciekawy od kiedy Denon Marantz produkuja glosniki, tym bardziej samochodowe :diabelski_usmiech
[O1] samodzielne wyciszenie wnętrza
Zwiń
X
-
[O1] samodzielne wyciszenie wnętrza
Witam,
Po kolejnej jeździe autostradą z prędkością >150 km/h postanowiłem spróbować poprawić wyciszenie wnętrza. Tym bardziej, że za rok wybieram się na wakacje tam, gdzie prawie cały czas jedzie się autostradą, a hałas w O1 (1.6 BFQ) przy prędkości powyżej 130 km/h jest nie do zniesienia.
No tak - tyle teorii, ale co z praktyką? Raz wygłuszałem drzwi w Lanosie przyklejając po prostu matę do wnętrza drzwi - pomogło - mniej przenosiły drgania i zdecydowanie lepiej brzmiały przy zamykaniu.
I teraz - gdzie wyciszać, żeby efekt był najlepszy? Zakładam wyciszaniem matami bitumicznymi, chyba, że ktoś zna lepszy środek.
Chcę wyciszyć:
1) Maskę
2) drzwi przednie i tylne
3) nadkola przednie
i teraz nie wiem, czy jest sens ściągać wszystko na całej długości podłogi i właśnie wyciszyć całą podłogę, czy też nie ma to sensu.
Czy ktokolwiek przerabiał ten temat? Szukałem na forum, ale nic nie znalazłem. Wszystkie rady mile widziane.
-
-
Ja mam wygłuszone przednie drzwi matami car-audio po stronie wewnętrznej i zewnętrznej (stp) i cały dach matą bitumiczną (taka zielona). Jest lepiej, znacznie ciszej. Przy większych prędkościach (150-170) da się spokojnie rozmawiać. Zdecydowanie mniej słychać szum powietrza i opony, silnik niestety tak samo jak wcześniej.
Teraz czas na bagażnik, bo z tyłu przy jeździe na nierównościach odgłosy są jak w żuku
Idealnie byłoby jeszcze do tego wyciszyć podłogę, ale to za dużo roboty jak dla mnie.Virus injected!
Komentarz
-
-
bedac na wakacjach spotkalem goscia ktory kupil O1 ktorz ktos wygluszyl (podobno calkowicie). wszystko fajnie, ciszej - tylko woda nie ma jak splywac i ma permanentnie mokre dywaniki w srodku, czasem nawet wode (!).
maly 'wtrynt' zeby takie wygluszenie robic z glowa, a jeszcze lepiej zasiegnac rady tych co juz to robili .... (vide watek podany przez Nexusa)kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz